Şarj Kontrol Cihazı Nedir? Güneş enerjisi ile elektrik üretimi sistemlerinde, gündüz güneş panellerinden gelen elektrik akımını, kontrollü olarak aküye dolduran cihazlardır. Genellikle belli bir DC voltajı, yine belli bir DC voltaj olarak regüle ederek, akımı ilgili yerlere iletir. Bu ilgili yerler ya bir akü devresidir, ya da dc akım ile çalışan elektronik bir cihazdır.

Şarj Kontrol Cihazı Nasıl Seçilir ?

Şarj kontrol cihazı seçilirken şunlara dikkat edilmelidir;

  • Güneş panellerinin toplam çıkış gerilimi ve kısa devre akım değeri,
  • Akü grubunun toplam gerilim miktarı.

Şarj kontrol cihazı seçimi yaparken ilk dikkat edeceğimiz nokta sistemin gücüne göre seçimdir. Adım adım solar şarj kontrol cihazı seçimi şu şekildedir;

1- Güneş Paneli Gücüne Göre Seçim

İlk bakmamız gereken noktalardan birisi, güneş enerjisi sisteminde ki güneş paneli gücü ve sayısıdır. Toplamda 450 watt ve 40 Ah güneş paneli gücüne kadar pwm şarj kontrol cihazı seçebilirsiniz. Eğer güneş paneli gücü 450 watt’tan daha yüksekse, MPPT dediğimiz şarj kontrol cihazlarını seçmeniz gerekmektedir. Yalnız, pwm ve mppt regülatörleri arasındaki fiyat farkı da çok fazladır.

Eğer pwm şarj kontrol cihazına 450 watt’tan daha yüksek bir güçte güneş paneli bağlarsanız, muhtemelen solar şarj regülatörü kısa sürede yanacaktır.

2- Güneş Paneli Sayısına Göre Seçim

Normalde 150 watt gücündeki güneş panelleri 12 volt olarak düşünülür. 250 watt güneş panelleri ise 24 volt olarak düşünülür. 30 Ah gücündeki şarj kontrol cihazına 3 adet 150 watt güneş panelini paralel bağlayarak maksimum güçte kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda toplam güneş paneli voltajı 12 Volt olarak kalır. Eğer 24 volt olarak bağlamak isterseniz, 2 adet 150 watt güneş panelini seri olarak bağlamalısınız. Yalnız bu durumda da 3 adet 150 watt paneli seri bağlayamayıcaksınız.

Veya 2 adet seri ve yine 2 adet seri toplam 2 çift seri güneş paneli bağlantınız varsa, bu 2 çifti de birbirine paralel bağlayarak yine 24 volt elde edebilirsiniz. Ama bu seferde 30 Ah şarj kontrol cihazınız, bu gücü kaldıramayacaktır.

Bu yüzden güneş paneli ve şarj regülatörü arasındaki ilişkiyi iyi bilmeniz gerekir.

3- Akü Voltajı ve Akü Sayısına Göre Seçim

Eğer kullanılacak akü voltajı 12 Volt ise şarj kontrol cihazı da 12 volt olmalı. Aynı şekilde 24 volt ve 48 volt olarakta seçim yapılabilir. Burada akü voltajı ne ise pwm solar şarj cihazı da o voltaj da olmalı.

Şarj Kontrol Cihazı Ne işe Yarar?

Şarj kontrol cihazı, güneş panellerinden gelen voltajı ve akımı düzenler. Akü grubunuzun yüksek voltajla veya fazla şarj olarak zarar görmesini engellemeye yarayan cihazlardır.

MPPT ve PWM Şarj Kontrol Cihazı Türleri

Şarj kontrol cihazı nedir sorusunu biraz daha açmak için ulaşılabilen türlerini inceleyelim. Şarj kontrol cihazları, ilk kullanılmaya başladığı yıllarda mekanik röleli sistemler olarak tasarlanmıştır. Günümüzde mekanik sistemler neredeyse hiç kullanılmasa da, yüksek voltajlı sistemlerde güvenlik amaçlı olarak nadiren rastlanmaktadır. Mekanik sistemler dışında solar şarj regülatörleri, PWM (Pulse Width Modulation – darbe genişlik modülasyonu) ve MPPT (Maximum Power Point Tracker – azami güç noktası izleyici) olarak ikiye ayrılır.

Şarj Kontrol Cihazı nasıl bağlanır?

Solar şarj regülatörü bağlantısı yapılırken, öncelikli olarak aldığınız cihazın kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyarak orada belirtilen kurallara uymanızı öneririz. Ancak genel olarak yapılan hatalar sonucunda yazımıza bu kısmı ekledik. Tipik olarak şarj kontrol cihazlarında Panel + -, Akü + – ve DC yükler + – bağlantıları olmak üzere 6 bağlantı noktası mevcuttur. Neredeyse tüm cihazlarda ortak olarak kullanılan 12/24V/48V otomatik tanıma fonksiyonunun doğru çalıştırılması adına, şarj kontrol cihazı bağlanırken, ilk önce akü grubunun solar şarj regülatörüne bağlanması gerekir. Aküler cihaza bağlandığında sistem voltajını tanıyacak, panel bağlantılarını ve varsa yük bağlantılarını yaptığınızda tüm işlem tamamlanmış olacaktır.

Şarj Kontrol Cihazı Ayarları Nasıl Yapılır?